"Ai tu mana brāļa sēta"

Šī gada 1. oktobrī klajā nāca Andra Sējāna dziesma “Ai tu mana brāļa sēta” videoklips, kuru izpildīja Rīgas, Dobeles, Ventspils un Līvānu vokālie ansambļi.  Projekta idejas autores ir vokālā ansambļa “Knīpas un knauķi” vadītāja Sanita Sējāne un “Mazā prinča planētas” vadītāja Rudīte Tālberga. Projekta video klipa režisore - Dace Pūce. Dziesmas ierakstā tapšanā piedalījās profesionāli mūziķi - Andris Sējāns, Leons Sējāns, Roberts Rasa un Anrijs Grinbergs.

Tika izvēlēti četri labākie ansambļi no katra Latvijas kultūrvēsturiskā novada - Rīgas vokālais ansamblis “Knīpas un knauķi” (vadītāja Sanita Sējāne), Ventspils Kultūras centra vokālais ansamblis “Mazā prinča planētas” (vadītājas Anitra Niedre un Rudīte Tālberga), Dobeles Valsts ģimnāzijas zēnu ansamblis “KPTT” (vadītājs - Raimonds Bulmers), kā arī ansamblis, kurā es dziedu tika uzaicināts projekta dalībai - Līvānu vokālais ansamblis “Spurgaliņas” (vadītāja - Skaidrīte Bulmeistere).

Uzsākot videoklipa filmēšanu vairāku nedēļu garumā, režisore Dace Pūce vadīja meisterklases, kurās izklāstīja videoklipa ieceri - lokāciju plānu, nepieciešamos rekvizītus, deva jauniešiem pašiem iesaistīties videoklipa “aizkadros”. Katram vokālajam ansamblim bija uzdevums atrast nepieciešamās lokācijas savā pilsētā. Darbam atvēlētais laiks - divas nedēļas. Iespējams uzdevums izklausās viegls, taču vajadzīgās lokācijas nebij tik pieejamas Līvānu apkārtnē. Mums vajadzēja atrast māju ar lieliem koka logiem un svarīgs bija arī atspulgs, ko tajā redzam. Tā bija lieliska iespēja ielūkoties dziļāk lokāciju mākslinieka darbā. Režisore stāstīja arī par dažādām radošās industrijas pieejām, lai panāktu pēc iespējas labāku darba rezultātu.

Kad lokācijas video klipa filmēšanai bija atrastas, Līvānos ieradās režisore ar filmēšanas komandu - operatori Ritvars Bluka, Marta Anspaka, Eduards Deičmanis un Beatrise Helpeja. Filmēšanas diena noteikti paliks vēl ilgi atmiņā. Tā bija vienreizēja iespēja piedalīties audio un video tapšanas procesā. Neizpalika arī nedaudz aktiermeistarība. Tā bija lieliska pieredze katram no mums, kā arī ansamblim kopistiski.

  Tagad atskatoties uz paveikto darbu, ieguldīto laiku un videoklipa iznākumu, esmu gandarīta par paveikto. Šis projekts visnotaļ bija liels pakāpiens tuvāk kultūras mākslas dzīvei. Redzēt un piedalīties procesā, kura rezultāts var priecēt un iedvesmot citus, dod lielāku prieku un gandarījumu ar lielāku atdevi turpināt darboties mūzikas jomā. Aicinu ikvienam noklausīties un baudīt latviešu tautas kultūras atstātās vērtības - mūsu tautasdziesmas.

IP Mūzikas vēstures un teorijas III kursa audzēkne
Madara Māsāne