Izcili skolas direktori

N.Vanadzins Mūsu skolas pirmais direktors no 1923. līdz 1933. gadam bija izcils ērģelnieks, pianists, pedagogs Nikolajs Vanadziņš. Viņu uz Latviju no Pēterburgas aicināja Jāzeps Vītols un piedāvāja darbu Daugavpilī, jaundibinātā Latgales Tautas konservatorijā (tagadējā Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskola). N. Vanadziņš lika drošus pamatus muzikālās izglītības sistēmai Daugavpilī. N.Vanadziņš vadīja klavieru klasi un pie konservatorijas nodibināja ērģelnieku skolu, kurā mācījās daudzi Latgales ērģelnieki. Viņš daudz uzmanības veltīja koncertdarbības izvēršanai pilsētas mērogā, iesaistot tajā pedagogus un audzēkņus. Daugavpilī aizvadītajos gados N.Vanadziņš apliecināja savas pedagoga, mūzikas dzīves organizatora un mākslinieka – izpildītāja spējas.
P.Krumins

Pauls Krūmiņš (pa vidu) ar audzēkņiem, avots: www.occupation.lv.

No 1929. - 1933. un no 1944.g. – 1947. gadam Latgales Tautas konservatorijas direktors bija Pauls Krūmiņš – vijolnieks, diriģents, pedagogs, sabiedrisks darbinieks, kurš izveidoja pirmo Daugavpils simfonisko orķestri. Būdams aktīvs diriģents, P.Krūmiņš organizēja brīvdabas koncertus Daugavpilī.
A.Feils Kā mūzikas pedagogs, komponists, diriģents, dziedāšanas skolotājs, publicists un Latgales Tautas konservatorijas direktors (1933.g. – 1940.g.), latgales mūzikas kultūras attīstībā ievērojamu ieguldījumu devis Alfrēds Feils. Viņš ieviesis dziedāšanas stundās jaunu elementu - mūzikas klausīšanos. Uzņēmies arī Latviešu biedrības jauktā kora vadīšanu, ar kuru piedalījies 1938.g. IX Vispārējos latviešu dziesmu svētkos Rīgā un 1940.g. Latgales novada dziesmu svētkos Daugavpilī. Sadarbībā ar kolēģi, simfoniskā orķestra diriģentu Teodoru Tomsonu, organizējis sistemātiskus vokāli simfoniskās mūzikas koncertus Daugavpilī un citās Latgales pilsētās. Kā viens no pirmajiem izvirzījis ideju par Latgales novada dziesmu svētku rīkošanu Daugavpilī. 1940. gadā aktīvi darbojies to sagatavošanas gaitā kā virsdiriģenta Teodora Reitera vietnieks un asistents, rīcības komitejas loceklis un programmas komisijas vadītājs.
S.Broks

 

Staņislavs Broks -  kordiriģents, mūzikas pedagogs un komponists, Daugavpils Mūzikas vidusskolas direktors no 1954. līdz 1977. gadam. Ir daudz ieguldījis Latgales kultūras attīstībā, īstenojis vienotu muzikālās izglītības programmu Daugavpils Mūzikas skolā. 1955. gadā nodibinājis Centrālā kultūras nama jaukto kori „Daugava”. 1959. gadā Staņislavs Broks bija viens no Latgales dziesmu svētku iniciatoriem, organizatoriem un virsdiriģentiem, bija Vispārējo latviešu dziesmu svētku virsdiriģents (1960.g., 1965.g., 1970.g., 1973.g.). 2015. gadā Staņislava Broka vārds tika piešķirts Daugavpils Mūzikas vidusskolai. 2016. gadā Daugavpilī tika dibināts I starptautiskais jauno kordiriģentu konkurss, kurš nosaukts viņa vārdā.

T.Broka

 

Vienu gadu no 1958. līdz 1959. gadam mūsu skolas direktore bija arī kordiriģente, mūzikas pedagoģe, Vispārējo latviešu dziesmu svētku virsdiriģente - Terēzija Broka. Viņa veica pedagoģisko un audzināšanas darbu kordiriģentu nodaļā. Daudzi viņas audzēkņi tagad strādā par dziedāšanas skolotājiem vispārizglītojošās skolās, veic pedagoģisko darbu vidējās un augstākās mūzikas mācību iestādēs, ir aktīvi kultūras darbinieki, vada pašdarbības koru kolektīvus un skolēnu korus daudzās Latvijas pilsētās un lauku rajonos, īpaši Latgalē.